“Ik vind het heerlijk om mensen te observeren”

02-08-2022

Johanneke Rog (28) wordt gedreven door een ‘gezonde portie nieuwsgierigheid’. Als junior onderzoeker bij Regioplan kan ze haar voortdurende behoefte aan nieuwe kennis en inzichten uitstekend bevredigen.

In twee opeenvolgende journalistiekopleidingen – eerst op het mbo, later op Hogeschool Windesheim – kon Johanneke haar interesse in mensen uitstekend kwijt. “Ik praat graag met mensen over wat hen drijft. Bovendien houd ik heel erg van schrijven en lezen, dus Journalistiek bleek een prima keuze.”

Reality-tv

Om zichzelf verder te verdiepen in mensen, besloot Johanneke zich in te schrijven voor de studie Antropologie aan de UvA. “Ik ben gefascineerd door menselijk gedrag. Waarom doen mensen wat ze doen? Ik ben ook altijd meteen getriggerd als mensen aangeven dat ze bepaalde dingen ‘altijd’ zo doen. Waarom eigenlijk, wat zit daarachter?” Lachend: “Ik houd ook enorm van reality-tv, ik vind het nu eenmaal heerlijk om mensen te observeren.”

Politieke keuzes

Antropologie bleek kortom een schot in de roos. Daarna volgde Johanneke nog de masters Cultuur, Organisatie & Management (niet afgerond) en Politicologie, om begin januari te beginnen bij Regioplan als junior onderzoeker binnen het team Mens & Samenleving. “Door mijn studies heb ik geleerd dat uiteindelijk álles politiek bepaald is: van de manier waarop we migranten opvangen tot de kwaliteit van de lucht die we inademen en zelfs de vorm van de appels die we eten. Uiteindelijk heeft elke politieke keuze direct of indirect invloed op de levens van mensen.”

Vragen stellen

“Het is goed dat er vraagtekens worden gezet bij die keuzes. Werkt het beleid wel zoals het bedoeld was? Voor wie werkt het wel, en voor wie minder? En: wat kan er wellicht beter? Daarom is ons werk als beleidsonderzoeker ook zo belangrijk: door voortdurend de juiste vragen te stellen dragen we onder de streep bij aan een betere samenleving.”

Scholingsbelemmeringen

Sinds haar start bij Regioplan in januari hield Johanneke zich onder meer bezig met onderzoek naar de zogenoemde ESB-regeling: een subsidie voor jongeren vanaf 18 jaar met ernstige scholingsbelemmeringen. “Door dit onderzoek heb ik veel geleerd over hoe het in Nederland geregeld is als je als jongere niet mee kunt komen in het reguliere onderwijs. Erg interessant om daar in te duiken.”

Veilige werkomgeving

“Een ander onderzoek richt zich op succesvolle inclusie-interventies bij de rijksoverheid. Naast het onderzoek zelf zijn de communicatielijnen binnen de rijksoverheid ook heel interessant en leerzaam om van zo dichtbij mee te maken.” Lachend: “Dan komt de antropoloog in me toch weer naar boven.”

Bedoeïenen

De leefwereld van anderen: Johanneke kan er geen genoeg van krijgen. “Ik heb wel geleerd om uit mijn eigen bubbel te komen en mijn horizon te verbreden. Zo las ik voor mijn studie Antropologie het boek Veiled Sentiments: Honor and Poetry in a Bedouin Society van Lila Abu-Lughod, over nomadische bedoeïenen in Egypte. Zij uiten hun gevoelens via gedichten, die ze voordragen aan de ander en die vervolgens ook niet doorverteld mogen worden. Enorm mooi en fascinerend. Het heeft mijn wereldbeeld en mijn kijk op andere culturen wel veranderd.”

“Precies zo steek ik ook bij Regioplan weer enorm veel op over de wereld om ons heen. Na mijn afstuderen was ik even bang dat ik nooit meer iets bij zou leren. Inmiddels weet ik gelukkig dat dat niet zo is. Integendeel!”