“Ik heb ook een meer activistische kant”

07-11-2023

Als allround onderzoeker bij Regioplan houdt Romy van den Dungen (die haar loopbaan begon als verpleegkundige) ervan om verschillende perspectieven grondig te onderzoeken. “Soms moet je al je eigen meningen en oordelen opzij zetten.”

Met mensen werken en iets voor hen kunnen betekenen op hun kwetsbaarste momenten: voor Romy was het na de middelbare school een van de belangrijkste redenen om mbo verpleegkunde te gaan doen. “Uiteindelijk ben ik doorgestroomd naar het hbo en heb ik zo’n zes jaar in de praktijk gewerkt als verpleegkundige. Een prachtig vak, waarin je écht iets voor mensen kunt betekenen.”

“Maar patiëntenzorg draait vooral om een-op-een contact, en het frustreerde me dat ik geen invloed had op hoe mensen in die kwetsbare positie terecht waren gekomen. Liever wilde ik impact maken door meer aan de preventieve kant te gaan werken. Zo kwam ik uiteindelijk uit bij de master International Public Health aan de VU in Amsterdam.”

Abortuswetgeving

Die studie sloot perfect aan bij Romy’s brede blik, vertelt ze. “Bij International Public Health bestudeer je onder meer wereldwijde verschillen op het gebied van cultuur, mensenrechten en ethische vraagstukken. Tijdens die master ben ik zelf onderzoek gaan doen naar de abortuswetgeving in verschillende landen; een onderzoek dat nog altijd niet is afgerond en waar ik nu nog elke vrijdag aan werk.”

Voor haar onderzoek brengt Romy de ervaringen van vrouwen na hun abortus wereldwijd in kaart, en dan met name in de landen waar abortus nu nog illegaal is. “Ik heb ook een meer activistische kant”, vertelt Romy. “In dit onderzoek ga ik na welke invloed restrictief beleid heeft op het leven van vrouwen. Als burger heb je altijd een bepaalde afhankelijkheid van de overheid, en veel mensen hebben het ongeluk dat ze opgroeien in een land dat niet per se het beste voorheeft met ze. Ik hoop door het verspreiden van hun verhalen een tegengeluid te bieden.”

“De vrouwen die ik spreek geven aan dat ze door hun abortus een gevoel van controle over hun leven kregen, bijvoorbeeld doordat ze kunnen studeren. Ik heb door al die gesprekken met mensen, met hun unieke ervaringen en perspectieven, heel veel geleerd.”

Maatschappelijke impact

Na haar loopbaan als verpleegkundige werkte Romy nog een tijdje als consultant op het gebied van organisatieverandering. “Verandering op gang brengen en mensen daarin meenemen: dat vind ik erg leuk om te doen. Tegelijkertijd wilde ik ook meer maatschappelijke impact maken in de praktijk met onderzoek als basis. De vacature van Regioplan kwam wat dat betreft precies op het juiste moment.”

Internationaal samenwerken

Op dit moment werkt Romy onder andere mee aan de implementatie van de verplichte Beschermingscode Huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) op de drie BES-eilanden: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. “Ik vind dit een enorm belangrijk onderwerp, met een internationale component, waarbij het van belang is om goed samen te werken.”

Samenwerken met ervaringsdeskundigen

In een ander onderzoek, naar de aanpak van stalking, werken Romy en haar collega’s samen met een ervaringsdeskundige. “Vanuit mijn ervaring als verpleegkundige weet ik hoe belangrijk de samenwerking met ervaringsdeskundigen is om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten bij de doelgroep. In dit onderzoek houdt de betrokken ervaringsdeskundige ons bijvoorbeeld continu scherp op de doelgroep en stelt ze kritische vragen op basis van haar eigen ervaringen. Zo vul je elkaar als onderzoeker en ervaringsdeskundige goed aan.”

Blik verruimen

In haar vrije tijd gaat Romy graag op reis. Zo voerde haar laatste trip haar naar Peru en Ecuador, en ondertussen staat Tanzania nog op het verlanglijstje. In eigen land verzorgde ze de afgelopen jaren geregeld als vrijwilliger taallessen voor nieuwkomersgezinnen. “Ik vind het gewoon enorm leuk om mijn blik te verruimen en mensen te leren kennen. Heerlijk dat ik die brede blik nu ook in mijn werk als onderzoeker goed kwijt kan.”