Derde deelrapportage Perspectief Inburgeraar gepubliceerd!

17-07-2025

Sinds de invoering van de Wet inburgering 2021 onderzoekt Regioplan in samenwerking met OpenEmbassy en BMC hoe inburgeraars hun inburgeringstraject ervaren. Deze derde rapportage is gebaseerd op een vragenlijstonderzoek onder ruim 5.000 asiel- en gezinsmigranten en op diepte-interviews, expertpools en peer-interviews met inburgeraars. Het veldwerk vond plaats in het laatste kwartaal van 2024 (kwantitatief) en het eerste kwartaal van 2025 (kwalitatief).

In de diverse bevindingen die in dit onderzoek naar voren komen, zijn een aantal rode draden te ontdekken, waaronder:

  • Ervaringen verschillen sterk tussen groepen inburgeraars: De waardering van de inburgering varieert sterk tussen leerroutes, genders en typen migranten. Mensen in de Onderwijsroute zijn bijvoorbeeld vaker positief, dan inburgeraars in de andere leerroutes. Ook mannen en asielmigranten beoordelen hun traject doorgaans positiever dan vrouwen en gezinsmigranten.
  • Aansluiting op persoonlijke doelen en ambities: Inburgeraars hechten veel waarde aan begeleiding en lesaanbod die aansluiten bij hun individuele toekomstplannen. Als taallessen of participatieactiviteiten niet relevant zijn voor hun situatie of ambities, daalt de waardering sterk.
  • Belang van autonomie in het traject: Inburgeraars hechten er waarde aan om zelf keuzes te kunnen maken gedurende het traject, zoals het kunnen wisselen van taalaanbieder of het geven van feedback op het aanbod. Een leergerichte begeleiding die gericht is op zelfstandigheid wordt meer gewaardeerd dan een sturende aanpak, waarin teveel taken worden overgenomen.
  • Veranderende ervaringen gedurende het traject: In het begin zijn inburgeraars over het algemeen positiever over het traject: zo waarderen ze de intensieve en proactieve begeleiding en ervaren ze veel motivatie om bijvoorbeeld de taal te leren. Later neemt de motivatie soms af, onder meer door stress over examens of het gevoel onvoldoende vooruitgang te boeken.

Het soort begeleiding dat inburgeraars later in het traject krijgen kan mogelijk nog beter inspelen op de verschillen in behoeften tussen diverse groepen inburgeraars, en de veranderende behoeften gedurende traject. In het rapport noemen we daarom een aantal concrete aandachtspunten die meegenomen kunnen worden in de verdere uitvoering van het inburgeringsbeleid.

Benieuwd naar deze aandachtspunten en onze overige bevindingen? Lees dan hier het rapport met samenvatting, of neem contact op met Miranda Witvliet.