“Ik wil mijn horizon graag verder verbreden”

20-10-2022

Vanuit zijn achtergrond als bewegingswetenschapper weet Roel Blom (31) welk verhaal data kunnen vertellen. Sinds 1 september ondersteunt hij als data-analist onze beleidsonderzoekers. “Bij Regioplan kan ik echt maatschappelijke impact leveren.”

Sport: het loopt als een rode draad door Roels loopbaan. Hij werkte een tijdje als sportschoolmanager en was enkele jaren actief als trainingsexpert/online coach bij Personal Body Plan. Met name in die laatste functie ontdekte Roel de kracht van cijfers, vertelt hij. “Als je een objectief beeld wil krijgen van de progressie die iemand boekt, zul je in de data moeten duiken. Zelf hield ik al mijn trainingen altijd al nauwkeurig bij. Omdat ik nog meer in de inhoud wilde duiken en mezelf wilde blijven ontwikkelen, ben ik vervolgens Bewegingswetenschappen gaan doen aan de VU.”

Bewegingsanalyses

Bewegingswetenschappen draait met name om fysiologisch onderzoek naar het menselijke bewegen. De studie is best wel bèta, schetst Roel. “Aan de hand van natuur- en wiskundige modellen maak je bepaalde bewegingsanalyses en help je bijvoorbeeld sporters met het verbeteren van hun prestaties. Zo heb ik bij voetbalclub AZ een retrospectief onderzoek gedaan naar de voorspelbaarheid van fysiologische testen voor toekomstig succes. Aan de hand van GPS-data analyseerde ik alle bewegingen van voetballers en berekende op basis daarvan hun workload. Ik vond en vind het gewoon enorm leuk om ergens in te duiken en bepaalde zaken uit te zoeken aan de hand van data.”

Maatschappelijke impact

Tijdens zijn studie kwam Roel in aanraking met data-analysetools en programmeertalen als MATLAB en R. “Na mijn afstuderen voelde ik de behoefte om mijn expertise ook buiten de sport in te zetten. Via detacheringsbureau Breinstein ben ik vervolgens voor een traineeship terechtgekomen bij Regioplan, in eerste instantie voor een periode van een jaar. Ik wilde graag een rol bij een organisatie waar ik maatschappelijke impact kan leveren. Wat dat betreft zit ik bij Regioplan vanzelfsprekend goed op mijn plek.”

Datagedreven inzichten

Bij Regioplan ondersteunt Roel zijn collega’s met data-analyses en dashboards en formuleert hij aan de hand van technieken als webscraping en textmining een antwoord op specifieke onderzoeksvragen. “Op dit moment ben ik onder meer betrokken bij het project rondom de Macromonitor Nationaal Programma Onderwijs – waarbij ik bruikbare data haal uit jaarverslagen – en onderhoud ik een dashboard voor het project Diversiteit in Bedrijf. Mijn doel: het werk van mijn collega’s makkelijker maken en hen voeden met datagedreven inzichten. Niet elke beleidsonderzoeker heeft de tijd of kennis in huis om data te analyseren met behulp van specifieke softwaretools – dus daar help ik hen graag bij.”

Horizon verbreden

Bij Regioplan heeft Roel zijn draai inmiddels goed gevonden. “Je wordt in het diepe gegooid en krijgt meteen veel taken en verantwoordelijkheden. Daar leer je enorm veel van. Ik zit hier kortom prima op mijn plek. Leuk om mijn horizon hier verder te kunnen verbreden.”