Nieuw binnen Regioplan: apart expertiseteam voor actieonderzoek

11-04-2024

Actieonderzoek neemt een steeds prominentere plek in binnen onze dienstverlening. Niet voor niets hebben we sinds kort een apart team voor actieonderzoek ingericht, zodat we vragen van onze opdrachtgevers op dit vlak zo goed mogelijk kunnen invullen.

Hoe kunnen mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering nog beter geholpen worden? Hoe kan er beter worden samengewerkt rondom gezinnen met complexe hulpvragen? Welke nieuwe interventies kunnen we bedenken om moslimdiscriminatie tegen te gaan?

Verbeteren van de praktijk

Het zijn slechts enkele voorbeelden van recente actieonderzoeken die we vanuit Regioplan uitvoerden voor uiteenlopende opdrachtgevers. Actieonderzoek is een vorm van onderzoek waarin je leert en kennis ontwikkelt door acties uit te voeren. Het strikte onderscheid tussen onderzoeker en onderzochte wordt daarbij losgelaten. De onderzoeker stapt in de werkelijkheid die hij onderzoekt en nodigt belanghebbenden uit om hun eigen praktijk op een onderzoekende manier te verbeteren.

Actieonderzoek past dus bij de ambitie van Regioplan om bruikbare kennis op te leveren die impact maakt in de praktijk. Door in te grijpen in het proces en verandering teweeg te brengen, ontstaat een beter inzicht in de problematiek.

Nieuw expertiseteam

Onderzoek kortom dat niet alleen gaat óver de praktijk, maar dat ook plaatsvindt in en mét de praktijk. Juist vanwege die praktijkgerichte component is de vraag naar actieonderzoek de laatste jaren behoorlijk toegenomen.

Daarom hebben we binnen Regioplan sinds kort een eigen expertiseteam voor actieonderzoek in het leven geroepen, bestaande uit Coco Bastiaansen, Stefanie de Cuba, Romy van den Dungen, Noor Galesloot en Rosanne Schaap. Zij gaan – vanuit hun specifieke kennis van en ervaring met actieonderzoek – aan de slag met alle vragen en verzoeken die er op dit vlak bij ons binnenkomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over actieonderzoek en over de mogelijkheden daartoe binnen Regioplan? Neem dan gerust contact op met Stefanie de Cuba.