Terug

Waakvlamondersteuning voor mensen met een lvb

Publicatienummer: 20026
Publicatiedatum: juni 2020

Veel gemeenten experimenteren met waakvlamondersteuning: een vorm van langdurige lichte ondersteuning, o.a. aan mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Wij onderzoeken verschillende vormen van waakvlamondersteuning om tot een bruikbaar inzicht te komen in welke kenmerken van waakvlamondersteuning belangrijk zijn voor een doelmatige inzet bij mensen met een lvb.

Mensen met een lvb hebben vaak langdurige begeleiding nodig op verschillende levensterreinen: gedurende hun schoolloopbaan, in hun woonsituatie, bij het regelen van financiën en bij het verwerven en behouden van een positie op de arbeidsmarkt. Uit het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (2019) naar de ondersteuning van mensen met een lvb blijkt dat gemeenten waakvlamondersteuning willen inzetten: langdurige lichte ondersteuning die snel opgeschaald kan worden, zodat escalatie van problemen kan worden voorkomen. Verschillende gemeenten experimenteren met deze vorm van waakvlamondersteuning.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ons gevraagd om de inzet van verschillende vormen van waakvlamondersteuning in gemeenten te onderzoeken en om een bruikbaar inzicht te bieden in de kenmerken van de ondersteuning die relevant zijn voor een doelmatige en doeltreffende inzet van waakvlamondersteuning bij mensen met een lvb. Wij doen dit door kwalitatief onderzoek en aan de hand van een maatschappelijke-business-methodiek.

Meer informatie?
Neem contact op met Miranda.