Kernwoord: Regionale en stedelijke economie
Regioplan is ooit begonnen als regionaal economisch onderzoeksbureau. We hebben echter niet alleen de naam mee. Ons bureau heeft in de praktijk ook veel expertise opgebouwd met onderzoek naar en advisering rondom aspecten van economische ontwikkeling van regionale en stedelijke economieën. Actuele thema waarmee we ons bezig houden zijn kansenzones en het bevorderen van lokaal ondernemerschap.
Een mozaïek van ambities en belangen. Het economisch beleid van de gemeente Stichtse Vecht.
Sinds 2011, het jaar dat de gemeente Stichtse Vecht werd gevormd, heeft de gemeente de uitdaging om het economisch beleid aan te scherpen serieus opgepakt. In een aantal fasen is gewerkt aan een coherente economische visie op de toekomst van de gemeente, uitgewerkt in een programma met concrete activiteiten. Daarbij is actief samenwerking gezocht met de lokale ondernemers en is capaciteit binnen het ambtelijk apparaat gecreëerd. Veel voorgenomen activiteiten zijn gerealiseerd, sommigen (nog) niet. Het is echter moeilijk vast te stellen of het beleid het gewenste effect heeft gesorteerd en de doelen behaald zijn. Aan de gemeente willen wij meegeven dat het na alle inspanningen nu tijd is voor reflectie en focus, voordat het economisch beleid verder wordt uitgebouwd en doorgezet. Dit rapport kan daarbij helpen.
Beleidsverkenning van denkkader voor ruimtelijke effecten van de circulaire economie.
Het ministerie van IenM heeft een aanvraag gedaan voor het opstellen van een systemisch conceptueel kader voor de relatie tussen ruimtelijke aspecten en circulaire economie. De achtergrond hiervan is dat ruimtelijke inrichting en ordening en daarmee ruimtelijk (relevant) beleid mogelijk een randvoorwaardelijke, stimulerende dan wel remmende rol kan spelen bij het circulair maken van de economie.
Voor dit project hebben we samengewerkt met Telos en Studio Marco Vermeulen.
Economische ontwikkeling Zwartewaterland
Wat betekenen het mkb, de recreatie en het toerisme voor Zwartewaterland? En hoe heeft de gemeente gestuurd op de economische ontwikkeling van de gemeente? Welke beleidskaders zijn daarvoor ontwikkeld, welke middelen zijn ingezet en wat zijn van dit alles de effecten geweest? Deze en andere vragen beantwoordden wij voor de Rekenkamercommissie van Zwartewaterland.
Meer informatie?
Neem contact op met Frank.
Realisatie en beleving masterplannen centrum Hardenberg en Dedemsvaart
Voor de rekenkamercommissie Hardenberg heeft Regioplan een waarderend onderzoek uitgevoerd naar de realisatie van de plannen met de centra van Hardenberg en Dedemsvaart. Om de waardering voor beide centrumgebieden in kaart te brengen zijn straatinterviews gehouden met bewoners, bezoekers en toeristen, is een enquête uitgezet onder het bewonerspanel van gemeente Hardenberg en zijn burgers via Twitter opgeroepen hun mening te geven over de centrumgebieden. Om beter inzicht te krijgen in gemaakte afwegingen bij de uitvoering van de plannen zijn interviews afgenomen bij ambtelijk en bestuurlijk verantwoordelijken binnen de gemeente. Tot slot zijn er gesprekken met ondernemers en overige stakeholders gevoerd om de visie van professionals op de ontwikkelingen in kaart te brengen.
De veranderende geografie van Nederland
In opdracht van het ministerie van BZK hebben de onderzoeksbureaus Regioplan en Atelier Tordoir een onderzoek verricht naar de ruimtelijk-economische opgaven van het middenbestuur. Dat gebeurt door een analyse van de bewegingen van mensen en banen in de afgelopen vijftien jaar. Het onderzoek dient als basis voor het gesprek over de bestuurlijke opgaven op meso niveau.
Startende ondernemers in Leiden
Regioplan heeft in opdracht van de gemeente Leiden onderzoek gedaan naar startende ondernemers. Het onderzoek moest duidelijk maken in welke mate starters gebruikmaken van het ondersteuningsaanbod in de gemeente Leiden, hoe zij deze beoordelen en welke wensen zij hebben ten aanzien van de ondersteuning. Ten tweede moest het onderzoek inzicht bieden in (de ontwikkeling van) het aantal startende ondernemers en een aantal van hun (persoons)kenmerken. Ten derde diende via het onderzoek duidelijk te worden wat de overlevingskansen van Leidse starters zijn, en hoe deze zich verhouden tot die van starters in vergelijkbare gemeenten en in Nederland?
MIRT-onderzoek Zaanstad
De metropoolregio Amsterdam is een van de belangrijkste economische motoren van ons land. Het verder ontwikkelen van dit gebied is een voornaam onderdeel van de MIRT-gebiedsagenda Noordwest Nederland. Binnen dit gebied staat onder meer het ontwikkelen van een robuust mobiliteitssysteem hoog op de agenda. Dit systeem dient de bereikbaarheid van de regio zowel mondiaal, nationaal als regionaal te verstevigen.
Bij de ontwikkeling van de noordzijde van het gebied gaat de aandacht uit naar het gebied dat wordt begrensd door de lijn Alkmaar – Hoorn aan de noordkant, het Noordzeekanaal aan de zuidzijde en Noordzee en IJsselmeer aan de west- en oostkant. Regioplan heeft voor de gemeente Zaanstad de regionaal-economische structuur van deze regio geschetst.
Vraag en aanbod regionale en ruimtelijke beleidsinformatie Noordvleugel
In het voorjaar van 2007 heeft Regioplan Beleidsonderzoek in opdracht van de Kamer van Koophandel Amsterdam onderzoek gedaan naar de vraag naar regionale en ruimtelijke beleidsinformatie door (potentiële) gebruikers daarvan afkomstig van individuele bedrijven, het georganiseerde bedrijfsleven, de overheid en overige professionele gebruikers als onderzoeks- en adviesbureaus en makelaarskantoren. Ook is onderzoek gedaan naar het aanbod aan regionale en ruimtelijke beleidsinformatie.
Eindrapport Blauwestad
De Provinciale Staten van Groningen hebben de Noordelijke Rekenkamer eind 2009 gevraagd om onderzoek te doen naar de doelmatigheid en effectiviteit van de Publiek Private Samenwerking (PPS) in het project Blauwestad. Achtergrond van het verzoek was het mislukken van deze PPS die in 2001 was aangegaan om de sociaaleconomische vitaliteit van de Oldambt regio te versterken door grootschalige gebiedsverandering en woningbouw. Het onderzoek is 1 juli 2010 afgerond met de publicatie van het rapport. Regioplan heeft de Noordelijke Rekenkamer vanuit haar expertise op het terrein volkshuisvesting, regionale economie, gebiedsontwikkeling, grondexploitatie ondersteund.
Verzelfstandigingen gemeente Haarlem
In opdracht van de Rekenkamercommissie van de gemeente Haarlem heeft Regioplan een documentanalyse uitgevoerd die betrekking heeft op de verzelfstandiging van vier gemeentelijke organisatieonderdelen. Doel van deze documentanalyse was het verkrijgen van inzicht in onder meer de motieven en doelstellingen van de gemeente om deze organisatieonderdelen te verzelfstandigen.
Dit rapport is niet openbaar.