“Migratie is van alle tijden”

22-09-2022

Sinds 1 september maakt Job Velseboer (26) deel uit van ons team Mens & Samenleving, waar hij onderzoek verricht op het snijvlak van migratie, inburgering en diversiteit. “Het is de taak van de onderzoeker om orde te scheppen in de chaos.”

Na zijn bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de UvA volgde Job eerst de master Sociologie, met als specialisatie migratie. “Ik heb het altijd enorm interessant gevonden hoe mensen samenleven in een wereld die bol staat van de verschillende perspectieven, inzichten en achtergronden. Parallel daaraan vind ik het interessant om te onderzoeken hoe groepen mensen kunnen samenleven in een land dat steeds diverser wordt.”

Polarisatie

Migratie en diversiteit zijn natuurlijk hele actuele onderwerpen, vertelt Job. “Wat me opvalt is hoe het maatschappelijke debat rondom dit thema de afgelopen jaren zo enorm is ontspoord. Uiteindelijk is migratie van alle tijden, en persoonlijk denk ik dat je daar zo humaan mogelijk mee moet omgaan. Maar de laatste tijd lijkt het alsof het debat steeds harder wordt. Dat zie je ook terug in de huidige situatie, waarin er structureel te weinig opvang is geregeld voor vluchtelingen. Als beleidsmaker zul je daarin je weg moeten zien te vinden.”

“Het is de taak van onderzoeker om dit soort processen objectief te bekijken en orde in de chaos te scheppen. Dat klinkt misschien een tikkeltje idealistisch, maar uiteindelijk is dat wel wat je wil: met objectieve kennis een bijdrage leveren aan goede beleidskeuzes rondom zo’n lastig en bij uitstek gepolariseerd onderwerp.”

Onderzoeksmaster

Om zijn onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen, besloot Job na zijn master Sociologie ook nog een onderzoeksmaster te volgen: Migration, Ethnic Relations & Multiculturalism aan de Universiteit Utrecht. “Ook die master beviel enorm goed, wat me sterkte in de overtuiging dat een carrière als onderzoeker goed bij me zou passen. Ik twijfelde nog even over een promotietraject, maar omdat ik ook graag meer praktisch aan de slag wilde besloot ik op zoek te gaan naar een baan bij een onderzoeksbureau. Zo kwam ik uiteindelijk bij Regioplan terecht.”

Meerdere projecten

Bij Regioplan is Job momenteel betrokken bij het project Nieuwkomers & Werk (dat zich richt op een meer succesvolle arbeidsintegratie voor nieuwkomers), bij een onderzoek naar succesvolle inclusie-interventies bij de rijksoverheid, en bij de ontwikkeling van de Kinderrechtenmonitor. “Interessante en actuele projecten, waarin ik mijn voorliefde voor onderzoek en maatschappelijk relevante thema’s goed kwijt kan. En verder heerst hier ook gewoon een fijne en collegiale sfeer.”

Grenzen verkennen

Maar: er is meer dan studie en werk alléén. Zo kruipt Job in zijn vrije tijd graag op de racefiets voor een sportief ritje. “In 2019 ben ik met een vriend zelfs helemaal naar Marrakesh gefietst. In drie maanden tijd legden we een slordige vierduizend kilometer af. Altijd fijn om je grenzen te verkennen en te verleggen.”