Zoeken
Publicatiedatum
Werkvelden

Projecten

resultaten
Gekozen filters:

Professionals en de meldcode: opbrengsten van de Meldcodetour

Vanaf 2019 is de verbeterde meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking getreden. Deze meldcode helpt professionals bij het maken van de juiste afwegingen bij een vermoeden van huiselijk geweld. In opdracht van het ministerie VWS hebben Regioplan en VNG Connect de zogenoemde Meldcodetour georganiseerd.

Vooronderzoek procesindicatoren aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Procesindicatoren helpen om inzicht te krijgen in het hulpverleningsproces bij gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM). Het idee is dat door in de Impactmonitor Huiselijk geweld en Kindermishandeling ook te monitoren op procesindicatoren, betrokken partijen beter met en van elkaar kunnen leren om zo de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld verder te verbeteren. Wij deden onderzoek naar de mogelijkheden om procesinformatie geautomatiseerd op te halen uit dossiers bij betrokken instanties.

Oorzaken caseload Veilig Thuis Flevoland: reconstructie van 100 casussen

In 2018 kampte Veilig Thuis Flevoland (VTF) met een relatief hoge caseload. Onderzoek naar het traject dat casussen na overdracht door VTF doorlopen, laat zien dat belangrijke verklaringen daarvoor liggen in de inrichting en het functioneren van het lokaal veld en in de hoge uitval uit hulpverleningstrajecten.

Risicoscore huiselijk geweld Zuid-Holland Zuid

Voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) is zicht op een zo groot mogelijk deel van de problematiek van belang. Daarom berekenen we voor de regio Zuid-Holland Zuid, op basis van data van risicofactoren, een risicoscore HGKM.

Workshops ‘opstellen lokaal plan van aanpak ouderenmishandeling’

In het kader van het regionaal programma Geweld hoort nergens thuis West-Brabant organiseren wij workshops gericht op het opstellen van een lokaal plan van aanpak ouderenmishandeling. Tijdens de workshops besteden we aandacht aan belangrijke onderdelen van een lokaal plan van aanpak en werken we met de gemeenten aan een eerste kader voor dit plan.

Ontwikkeling risicoprofielen ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling komt helaas regelmatig voor onder ouderen in Nederland. Om de vaak verborgen problematiek beter te kunnen herkennen heeft het ministerie van VWS ons gevraagd risicoprofielen van slachtoffers te ontwikkelen die bij moeten dragen aan verbeterde signalering van slachtoffers van ouderenmishandeling

Ondersteuningsstructuur Lokale Allianties

Lokale Allianties, waarin banken, notarissen, mentoren en bewindvoerders samenwerken met hulpverleners, blijken een effectief middel te zijn om financieel misbruik van ouderen te voorkomen, tijdig te signaleren en als het dan toch gebeurt, aan te pakken.

MDA++ Flevoland

De Multidisciplinaire Aanpak (MDA++ ) is een nieuwe werkwijze in de aanpak van kindermishandeling en huiselijk- en seksueel geweld. Wij monitoren dit jaar de aanpak in Flevoland.

Verbetertraject ketenaanpak huiselijk geweld in Tilburg

Gedurende een pilot werkten we met de uitvoerende partijen in Tilburg aan een effectieve aanpak van huiselijk geweld.

Projectleiding Huiselijk geweld Rotterdam

De komende drie jaar werken de Veilig Thuisregio’s aan een structurele verbetering van de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. Collega Katrien de Vaan helpt mee als regionaal projectleider in Rotterdam-Rijnmond.