Zoeken
Publicatiedatum
Werkvelden

Projecten

resultaten
Gekozen filters:

Evaluatie Pilot Regie Jeugd in gemeente Leidschendam Voorburg

In januari 2023 is de gemeente Leidschendam-Voorburg de pilot Regie Jeugd gestart waarbij regie wordt gevoerd op casussen waarbij onveiligheid speelt. We onderzoeken hoe de pilot Regie in de praktijk vorm heeft gekregen en wat dit betekent voor de betrokkenen (consulenten, cliënten en partners) en welke aanknopingspunten er zijn voor de verdere ontwikkeling van de regiefunctie.

Gebruiken van de Impactmonitor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Hoe kan kennis uit de Impactmonitor huiselijk geweld en kindermishandeling ingezet worden voor een effectievere aanpak HGKM? Regioplan ontwikkelde een aantal instrumenten die gemeenten, regio’s en hun ketenpartners daarbij helpen.

Intensieve regie op complexe casuïstiek werkt!

Op Goeree-Overflakkee blijkt de inzet van intensief casusregisseurs (ICR’s) te leiden tot het stoppen van structureel geweld in casussen waarin huiselijk geweld en kindermishandeling spelen. Wat maakt dat dit werkt? We onderzoeken het de komende maanden door diep in de casuïstiek te duiken.

Professionals en de meldcode: opbrengsten van de Meldcodetour

Vanaf 2019 is de verbeterde meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking getreden. Deze meldcode helpt professionals bij het maken van de juiste afwegingen bij een vermoeden van huiselijk geweld. In opdracht van het ministerie VWS hebben Regioplan en VNG Connect de zogenoemde Meldcodetour georganiseerd.

Aandacht voor gender in aanpak huiselijk geweld: handreiking voor casuïstiekbespreking en training

Voor het landelijk programma Geweld hoort nergens thuis ontwikkelde Regioplan een aantal instrumenten voor het verbeteren van de aandacht voor gender in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Twee van die instrumenten worden nu getest in trainingen aan professionals. Wij evalueren deze test.

Vooronderzoek procesindicatoren aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Procesindicatoren helpen om inzicht te krijgen in het hulpverleningsproces bij gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM). Het idee is dat door in de Impactmonitor Huiselijk geweld en Kindermishandeling ook te monitoren op procesindicatoren, betrokken partijen beter met en van elkaar kunnen leren om zo de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld verder te verbeteren. Wij deden onderzoek naar de mogelijkheden om procesinformatie geautomatiseerd op te halen uit dossiers bij betrokken instanties.

Huiselijk geweld ten tijde van Corona

De gemeente Arnhem heeft ons gevraagd de prevalentie van HGKM ten tijde van corona in de gemeente in kaart te brengen en na te gaan of de aanpak van HGKM bijsturing behoeft.

Gender doet ertoe! Gendersensitiviteit maakt de aanpak van huiselijk geweld effectiever

Oog voor gender is belangrijk als onderdeel van een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wij ontwikkelden voor het landelijk programma Geweld hoort nergens Thuis een aantal producten om professionals en gemeenten te helpen bij het meer gendersensitief handelen in deze aanpak.

Aanpak HGKM in het lokaal veld: randvoorwaarden voor regie, samenwerking en afstemming op operationeel niveau

Met deze actiegerichte, lerende evaluatie werken we aan het identificeren en wegnemen van belemmeringen in de uitvoeringspraktijk van samenwerken bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Het onderzoek heeft ten doel de aanpak van HGKM in het lokaal veld te verbeteren.

Oorzaken caseload Veilig Thuis Flevoland: reconstructie van 100 casussen

In 2018 kampte Veilig Thuis Flevoland (VTF) met een relatief hoge caseload. Onderzoek naar het traject dat casussen na overdracht door VTF doorlopen, laat zien dat belangrijke verklaringen daarvoor liggen in de inrichting en het functioneren van het lokaal veld en in de hoge uitval uit hulpverleningstrajecten.